När hästen får ett benbrott/fraktur kan det ske genom yttre våld eller överbelastning av skelettet. Det är mycket vanligt att det orsakas av sparkar från andra hästar. Det kan också uppkomma via bristfällig stallinredning eller stängsel på hagarna.
.
Hovbensfraktur
Att hästen får en hovbensfraktur är idag ganska vanligt. Det första symptomet man ser är en kraftig hälta. Ofta stöder hästen enbart tån mot marken. Det kan misstas för att vara hovböld. Symtomen kan skifta en del beroende på var på hovbenet frakturen sitter. Det man kan vara vaksam på som skiljer hovböld från hovbensfraktur är att vid hovböld får hästen generellt en högre puls samt att med visitering med visitertång är ofta symptomen mer diffusa när det är en fraktur än när det är en böld. Det bästa är att kontakta en veterinär eftersom symptomen är svåra att hålla isär.
Ibland kan det vara så att frakturen inte syns vid första röntgen tillfället när skadan är färsk utan syns tydligare efter ca 7-10 dagar.
När en veterinär ute i fält undersöker en häst med misstänkt hovbensfraktur och remitterar vidare till klinik rekommenderas att veterinären lägger ett gipsomslag innan hästen åker vidare då det är viktigt att så snabbt som möjligt fixera frakturen.
Generellt sätt har hovbensfraktur en god prognos så länge frakturen inte går hela vägen in i leden. De allra flesta frakturer läker.
Ofta när man konstaterat hovbensfraktur så kan klinikens hovslagare göra ett frakturbeslag som veterinären sedan kompletterar med ett plastgips. Hästen bör ha plastgips de första fyra veckorna. De första 6 veckorna bör hästen stå på strikt boxvila då det är enda sättet att få frakturen att läka. Man behöver fixera frakturen och sedan boxvila.
I vissa fall är hästen igång igen efter ca 1 år, men har man tur och det läker fint kan det även gå snabbare.
.
Kotben och kotsenbensfraktur
Kotsenbensfraktur är en vanlig skada hos travhästar som kommer i samband med ansträngning. Symptom på kotsenbensfraktur är akut, kraftig hälta med fyllnad/galla i kotleden. Hästen reagerar också med kraftig smärta om benet böjs. För att säkerställa diagnos så röntgar man hästen.
Kotbensfraktur är en av de vanligaste skelettskadorna vi har på våra hästar. I vissa fall visar hästen knappt någon hälta alls, vilket kan göra det svårt att ställa diagnos. Dock visar de flesta en kraftig hälta i samband med kraftig fyllnad i kotleden. Om man misstänker att hästen kan ha drabbats av en sådan fraktur bör man stödja hästen med hårt bandage som till exempel gips eller zinklim tills veterinär har ställt en säker diagnos.
.
Behandling
Om en kraftig och plötslig hälta blir kvar under en längre stund så bör alltid veterinär tillkallas. Det bör man göra även om man inte ser tydliga tecken på skelettskada. Man bör också hålla en häst med kraftig hälta på boxvila fram tills dess att den har undersökts av veterinär.
Vid misstanke om fraktur:
- Håll hästen stilla, helst på box.
- Titta efter tydliga tecken på skada som exempelvis svullnad eller sår.
- Böj det ben som hästen inte vill stödja på och se så att det inte går att böja i onormala läget och lyssna efter ”benljud”.
- Observera i vilka lägen som hästen visar tydligast tecken på smärta.
- Den kroppsdel som är skadad bör stöttas upp med stödbandage, belastas benet kan en spricka ganska enkelt utvecklas till en fraktur.
.