Clostridum botulinum är en mycket vanlig anaerob bakterie. Att den är anaerob betyder att den växer enbart i syrefria miljöer, exempelvis hösilagebalar. Bakterien producerar ett nervgift som heter botulintoxin som är dödligt för hästar. Av de hästar som drabbas av bakterien och inte är vaccinerade dör uppemot 90 %. Ytterst små mängder behövs för att hästar ska utveckla symtom och dö.

Hösilage är mycket vanligt grovfoder. Hur det produceras och förvaras är helt avgörande för att kvalitén ska säkras. Det är dock svårt att kontrollera helt om balarna blir kontaminerade då jord eller döda djur som råkar plastas in i balen under produktion så har bakterien mycket goda förutsättningar för tillväxt i den syrefria miljön inne i hösilage balen.

Beroende på vilken torrsubstans (TS) det är i hösilagebalen har botulinumtoxinet olika förutsättningar för tillväxt. Allra bäst förutsättningar har det om torrsubstansen är lägre än 40% och det är ett lågt pH i hösilagebalen. Men även om man vet med sig att man har foder med TS över 40% så ska man vara medveten om att det kan växa även i blötare partier i en torrare bal om skörden misslyckats.

Klicka här för att läsa mer om vaccination mot botulism!

Det man ska ha i åtanke är att även om man vaccinerar sin häst är skyddet aldrig 100% och man ska vara mycket noggrann med foderkvalitén.

Toxinet påverkar hästens nervsystem och gör den förlamad. Till slut när lungor och andningsmuskulatur förlamas dör hästen av kvävning.


Hur får hästen botulism?

Det absolut vanligaste sättet hästen blir smittad av botulism är via foder eller strö som innehåller giftet botulin. Får man med kadaver, jord eller liknande när man skördar så kan sedan vilande bakteriesporer få möjlighet att växa och utvecklas till bakterier som sen i sin tur kan bilda botulin.

Det kan också vara så att själva bakterierna tas in via hästens mat och sedan utvecklas vidare i hästens matsmältningssystem. Just den formen är mest vanlig hos föl och kallas då för ”shaker foal syndrome”.

.

Symtom

  • Svårt att äta och svälja foder
  • Stel gång och muskeldarrningar
  • Trötthet och dålig aptit
  • Svårt att använda muskler i tunga och svans
  • Musklerna försvagas vilket gör att hästen till slut vare sig kan resa sig eller andas, hästen kvävs till döds efter 48-72 h
  • Ofta rinner saliv från munnen
  • Ögonlocken hänger och pupillerna är förstorade
  • Hästen kan även få förstoppning, kolik och utspäånd urinblåsa

.

Behandling

I Sverige har man vaccin mot den typ av gift/botulin som man upptäckt hos häst men man har däremot inte något motgift. I USA och Kanada har man kommit längre med detta och det finns motgift mot botulin att köpa. Dock fungerar detta motgift/antitoxin enbart mot det gift/toxin som inte hunnit binda till nervplattorna. Detta gör att ju snabbare hästen sätts under behandling ju större chans för en positiv utgång.

I Sverige då man inte har motgift/antitoxin att tillgå så får hästarna understödjande behandling samt mycket noggrann övervakning. Om hästen blir mycket dålig så avlivas den av djurskyddsskäl.

.