Hästar nosar på varandra

Hästinfluensa är en mycket smittsam sjukdom som smittar via luftvägarna. Smittan sprids framförallt via de vätskedroppar som sprids när hästen hostar, men den kan också spridas via miljön t.ex. via boxinredning, hästtransporter, utrustning osv.

I Sverige är det stora flertalet hästar vaccinerade mot hästinfluensa (för att få tävla krävs det att hästen har ett fullgott vaccinationsskydd mot hästinfluensa). Sjukdomen hos ovaccinerade hästar är allvarlig och långdragen med stor risk för följdsjukdomar som lunginflammation eller hjärtmuskelinflammation. Vaccinerade hästar får mildare symtom och återhämtar sig mycket snabbare.

Hästinfluensa är en anmälningspliktig sjukdom. Det laboratorium som ställt diagnosen gör anmälan.

Det finns bra vaccin mot hästinfluensa i Sverige. Då viruset ändrar sin karaktär snabbt behöver vaccinet ofta uppdateras. För hästar som tävlas i Sverige krävs det att hästen är vaccinerad minst en gång på 12 månader, alltså en gång per år.


För att läsa mer om vaccinering klicka här!

.

Symptom på hästinfluensa

  • feber upp till 41 grader, ofta i två febertoppar
  • näsflöde, tunt och klart första dagarna som sedan blir mer gulaktigt och kraftigare
  • hosta, oftast en djup och torr hosta
  • hästen blir stel
  • dålig aptit
  • förstorade lymfknutor
  • ödem på skap och ben

När hästen är vaccinerad blir symptomen mer svårtolkade då febern oftast inte blir lika hög eller kanske till och med uteblir helt. Näsflöde, hosta och andra symptom blir ofta milda. Själva spridningen av smitta går ofta långsamt i ett stall där de allra flesta hästar är vaccinerade mot hästinfluensa och därför delvis immuna.


Smittvägar

Hästinfluensa är ett luftburet virus som smittar både via luften och miljön. Den är mycket smittsam och man behöver ha ett säkerhetsavstånd på ca 45 m mellan smittade och friska individer. Om en smittad häst hostar i ett ridhus fullt med friska hästar finns det en överhängande risk att alla hästarna i ridhuset blir smittbärare även om långt ifrån alla insjuknar.

Då smittan sprids mycket effektivt, både via luften och miljön, så bör man vara mycket noggrann med sanering av boxinredning, hästtransporter, utrustning m.m. Man bör också tänka på att till synes friska hästar som står på samma anläggning som en sjuk häst med största sannolikhet kan vara bärare av smitta, i alla fall under en kort tid.

Inkubationstiden för hästinfluensa är 1-3 dygn. Efter att den smittade hästen haft sin första febertopp utsöndrar den virus under 7-10 dagar från sina luftvägar.


Provtagning

Man kan ta blodprov och/eller svabbprov från näsan. För ett snabbt provsvar bör man ta ett svabbprov som man skickar till ett virologiskt laboratorium då blodproven (där man mäter antikroppar) kallas parprov och tas i ett intervall på 10-14 dagar för jämförande prover.


Behandling

När det inte är så allvarliga symptom, exempelvis hos en vaccinerad häst, så har sjukdomen inte ett så allvarligt förlopp och behöver inte behandlas. Man låter då enbart hästen vila. För att undvika komplikationer i form av följdsjukdomar så bör hästen vila i ca 2 veckor efter det att det är symtomfri.

Hos hästar som inte är vaccinerade kan man få problem med bakterieinfektioner som behöver behandlas med antibiotika. Ett tecken på sekundär bakteriell infektion kan vara att hästen fortsätter att ha en förhöjd kroppstemperatur under en längre period och har krackelerande lungljud. Får hästen dessa symtom bör man kontakta veterinär för undersökning och eventuell vidare behandling.