När hästen får lymfangit så är det en inflammation i hästens lymfkärl. Oftast uppkommer lymfangit pga en hudinfektion, exempelvis mugg. Det tydligaste symtomet vid lymfangit är en kraftig svullnad i ett ben, men många hästar får även feber och blir halta. Svullnaden är ofta varm och ganska hård och fast. Ibland blir benet så svullet att man knappt kan se konturer av skelett och senor.

I mindre allvarliga fall kan hästen vara öm i det svullna benet med i övrigt vara helt opåverkad. I allvarligare fall så kan hästen bli mycket allmänpåverkad med hög feber och kraftig hälta.

Lymfkärlen

I hästens kropp finns ett nät av lymfkärl vars funktion är att samla in vätska i vävnaderna. Vätskan förs tillbaka till blodet när det har renats i lymfknutorna från bakterier och andra mikroorganismer. Lymfsystemet är en mycket viktig del av immunförsvaret och består även av mjälten och brässen.

Orsaker till lymfangit

Lymfangit uppstår när bakterier tar sig in i hästens lymfkärl som blir inflammerade. Ofta tar de sig in via ett litet sår eller via mugg/rasp.

Behandling

För att behandla lymfangit så måste man få bort inflammationen och svullnaden. I de fall då hästen är mycket svullen, har mycket ont, haltar och/eller har feber så ska veterinär kontaktas. I många fall kan det krävas veterinärvård för att få ner inflammationen. Är hästen ohalt och feberfri kan man börja behandla svullnaden själv, men går inte svullnaden ner inom några dagar bör veterinär kontaktas även om hästen inte är halt eller har feber.

Om det är så att lymfangiten har uppstått på grund av mugg eller rasp så är det mycket viktigt att det åtgärdas.

Om benet har en lättare svullnad så kan det vara tillräckligt att kyla benet 20 min ett par gånger om dagen. Det mest effektiva sättet att kyla benet är att spola kallt vatten på benet.

Att röra på hästen ökar cirkulationen och hjälper till med att ta ned svullnaden. Det kan vara bra för hästen att gå i hagen som vanligt och att utöver det motioneras för hand i skritt. Man kan även massera benet lite lätt för att öka cirkulationen. Då masserar man från hoven och uppåt.

Att bandagera benet är bra. Man kan göra våtvarmt bandage med klorhexidin eller alsolsprit. Detta får sitta maximalt 12h per dygn.

När hästen har lymfangit är det mycket viktigt att hålla koll på temperaturen. Ta tempen både morgon och kväll så att man ser att hästen inte fått feber.