Man har under senare år sett att magsår är mycket vanligare än vad man tidigare trott. Magsår förekommer ofta utan några tydliga eller väldigt milda symtom som är svåra att tyda.

.

Vad är magsår?

När hästen fått magsår innebär det att hästen har fått sår på magsäckens slemhinna. Såren på slemhinnan uppkommer då den utsätts för ett överskott av syra.

Magsår är inget nytt fenomen men har tidigare varit mest känt inom trav- och galoppkretsar pga sättet dessa hästar utfodras. Dessa hästar äter ofta stora mängder kraftfoder, små mängder grovfoder, arbetas hårt och intensivt samt reser mycket. Detta checkar av många av de punkter som är riskfaktorer för magsår.

Många vanliga ridhästar och ponnyer har magsår, ofta som följd av sättet hästen fodras, möjlighet till rörelse, stress och resor.

.

Hur uppkommer magsår

Man kan föreställa sig hästens magsäck som en 8-12 l säck där mat kommer in via matstrupen. Längst ner i magsäcken finns en slemhinna som är täckt av körtlar vars uppgift är att hjälpa till med matspjälkningen men också att ta hand om bakterier som inte är önskvärda som hästen får i sig när den betar. Magsyran neutraliserar dem och gör dem ofarliga. I den övre delen av magsäcken finns en helt annan typ av slemhinna som inte är lika tålig för magsyra.

Hästar i naturen betar konstant och har aldrig en tom magsäck. De äter en lågkalori kost med hög fiberhalt. Syran i magen balanseras då upp av saliv och foder. Om hästen får i sig för lite fibrer och saliv så bli magsyrorna för starka. Detta kan skada slemhinnan och ge inflammation. Samma sak kan också hända om hästen på en giva får i sig en väldigt stor mängd kraftfoder då den får en väldigt full magsäck utan tillräcklig mängd saliv. Då kommer magsyran i direkt kontakt med den övre magslemhinnan som har mycket dålig möjlighet att hantera det.

.

Olika riskfaktorer

  • Stress. Hur stressad en häst är syns inte alltid på utsidan. En häst som utåt sett verkar lugn kan ha en större inre stress än en häst som uppfattas som nervös.
  • Tom magsäck/ för lite grovfoder. Hästar behöver tillgång till grovfoder mer eller mindre kontinuerligt. Hästar är skapta för ett kontinuerligt intag av gräs (grovfoder) vilket gör att cellerna utsöndrar hela tiden syra i magsäcken för att bryta ner fodret. Om hästen står längre perioder utan foder som kan neutralisera magsyran kan detta göra så att magsår bildas. När hästen tuggar bildas saliv som hjälper till att neutralisera magsyran. Hästen till skillnad från människan producerar främst saliv när de tuggar.
  • Kraftfoder. Det produceras inte lika mycket saliv när hästen äter kraftfoder som det gör när den äter grovfoder. Detta kan göra att magsyra från nedre slemhinnan kommer i kontakt med den övre som har dålig tålighet mot detta. Högt stärkelse och sockerinnehåll i kraftfoder gör att fodret spjälkas annorlunda än grovfoder och gräs vilket ökar risk för magsår.
  • Medicinering. Behandling med olika typer av NSAID preparat kan ge magsår i hela matsmältningskanalen. Detta pga att den skyddande hinnan försvagas.
  • Träning. Vid träning, speciellt i höga farter eller över hinder pressas magsyra uppåt från den nedre delen av magsäcken till den övre. Den övre delen av magsäcken tål inte magsyra lika bra som den nedre delen. Det är särskilt tydligt om hästen tränas på tom mage.


Symptom på magsår hos häst

Ofta så kan hästen ha magsår utan att den uppvisar några tydliga symptom. Om hästen visar symptom kan det vara:

  • Upprepade kolikanfall
  • Beteendeförändring (slår mot skänkeln, ovillig till arbete, ogillar sadelgjorden, bockar m.m.)
  • raggig/matt i pälsen
  • sämre prestationsförmåga
  • tandgnissel
  • blod i avföringen
  • dålig aptit/viktförlust

.