Varje år får vi i Sverige ett flertal utbrott av både anmälningspliktiga men även icke anmälningspliktiga smittsamma sjukdomar hos häst. För att avgränsa och i den mån det går isolera ett utbrott finns det ett flertal åtgärder varje hästägare bör känna till samt följa vid konstaterad eller misstänkt smitta.

.

.

Definition – smittsam sjukdom

En infektion som kan överföras antingen via direkt kontakt eller är luftburen. Det kan vara olika typer av infektionsämnen såsom bakterier, virus eller svamp.

.

Vilka sjukdomar har anmälningsplikt?

De vi oftast hör talas om är virusabort (EHV1), kvarka, hästinfluensa och botulism.

Hela listan hästsjukdomar som är anmälningspliktiga:

Virus (viroser): Virusabort (EHV-1 abort och centralnervös form), infektiös anemi, virusarterit, hästinfluensa, hästkoppor, vesikulär stomatit, rabies, afrikansk hästpest, virala encefaliter och encefalomyeliter.

Bakteriella: kvarka, botulism, leptospiros, CEM, salmonella, rots, listerios, tuberkulos, mjältbrand, brucellos

Parasiter: ekinokockos, trikinos, beskällarsjuka, surra, skabb, ekvin piroplasmos, theileros eller babesios.

Svampsjukdomar: epizootisk lymfangit (histoplasmos)

(Källa www.sva.se)

.

Förebygga smitta i vardagen

Det finns många sätt att i vardagsarbetet förebygga smitta. Har man olika typer av verksamheter ex. avelsverksamhet samt tävlingshästar bör man hålla hästarna inom de olika verksamheterna åtskilda. Tävlingshästar som vistas i många olika miljöer, transporteras ofta osv utsätts ofta för riskfaktorer som man ex vill skydda dräktiga ston från. Unghästar får ofta kraftigare virusinfektioner/förkylningar som man med fördel kan skydda övriga hästar ifrån. Man bör helt separera nya eller sjuka hästar från övriga hästar.
Något man ofta kanske missar är även att ha en god handhygien själv när man går mellan olika hästar. Man kan också tänka sig för i vilken ordning man hanterar hästarna, att man tar de mest utsatta eller känsliga först (ex äldre eller dräktiga hästar).
Man bör också se över sitt vaccinationsskydd.

.

Vaccination

Tävlar du din häst så är det obligatoriskt att ha sin häst vaccinerad mot hästinflueunsa. Men även om du inte tävlar din häst är det viktigt att skydda sin häst mot hästinfluensa. Hästar som inte är vaccinerade både sprider smittan väldigt snabbt och drabbas hårdare. Smittan är luftburen och sprids mycket effektivt när hästen hostar. Man säger att den har upp till 45 m räckvidd i luften! Ovaccinerade hästar utsöndrar mer virus än vaccinerade hästar eller hästar som haft influensa tidigare.

.

.

Ny häst i stallet – isolera!

Det allra viktigaste för att hålla sitt stall och sina hästar friska är att aldrig låta en smittsam sjukdom föras in i stallet till den befintliga besättningen.
Ett flertal av hästens smittsamma sjukdomar kan bryta ut i samband med exempelvis ett miljöombyte då stressen det innebär kan agera som trigger för infektionen. En effektiv metod för att inte få in eventuella smittor som nya hästar för med sig är att hålla nya hästar isolerade i tre veckor innan man låter den komma i direktkontakt med gårdens övriga hästar. Man kan även med fördel vid exempelvis inackorderingar begära en hästägarförsäkran där hästens ägare får skriva under ett dokument om att hästen ej har visat symptom på smittsam sjukdom, ej vistats i stall där det funnits hästar som visat symptom på smittsam sjukdom eller transporterats med okända hästar vars hälsostatus man möjligtvis kan känna till. Just detta med transport från ex. utlandet tillsammans med ett större antal hästar kan ofta vara en källa till utbrott av smittsamma sjukdomar då hästarna ofta är mer mottagliga för infektioner under miljöombyte och längre transporter. Speciellt om man använder transportör reser hästarna ofta tillsammans med hästar både från olika stall och ibland från olika områden eller länder.
Tar man emot hästar på tillfälligt besök vid exempelvis träningar, tävlingar osv. bör man ha avskild uppstallning för dessa hästar för att minimera risken för smitta. Det är då viktigt att desinficera både före och efter man tar emot nya gäster så att man håller miljön så säker som möjligt.

.

Smittsäkerhet ny häst

  • Håll isolerad ca 3 veckor
  • Använd inte samma kläder när du hanterar isolerade hästar och övriga hästar på gården.

.

Tävling och träning

När man tävlar på lite högre nivå innebär det ofta att man åker lite längre och är ofta borta i flera dagar. Detta gör att man ofta staplar upp sin häst på tävlingsplatsen i antingen mobila eller permanenta boxar.
På en tävlingsplats bör det enbart finnas friskasymptomfria hästar och alla deltagare skriver i och med sin anmälan till tävling en hästägarförsäkran där man intygar:

  • Att hästen under de tre senaste veckorna innan tävlingens början inte visat några symptom på smittsam sjukdom.
  • Att hästen under de tre senaste veckorna inte vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit eller där misstanke om smittsam sjukdom förekommit. (TRI Mom 112 2015)
    När det gäller hästägarförsäkran innefattar den inte bara de anmälningspliktiga sjukdomarna, utan även övriga smittsamma sjukdomar ex. ringorm, ekvint herpesvirus 4 eller rotavirus. Man ska även tänka på att det gäller även för symptom på smittsam sjukdom exempelvis hosta, näsflöde, diarré, feber, hårlösa fläckar osv.

.

Vad kan jag göra på tävlingsplatsen för att skydda min häst?

Transportera den i egen transport eller se till att den är ordentligt rengjord eller desinficerad.
Låt inte hästen ha direktkontakt med hästar från alla anläggningar.
Desinficera vattenkopp och krubba ordentligt om hästen står uppstallad på tävlingsplatsen.
Använd bara egen utrustning, låna inte ut din utrustning.
Låt inte andra klappa eller röra vid hästen ”i onödan”.
Använd handsprit om du haft direktkontakt med andra hästar.

.

Misstanke om smitta

Om en häst i stallet uppvisar symptom som skulle kunna vara en första indikation på eller ett symptom för en allvarlig smittsam sjukdom bör försiktighetsåtgärder genast vidtas. Det är alltid bättre att vara för försiktig än att man genom nonchalans smittat fler hästar eller om man har otur hela anläggningar.

.

Vilka symtom kan vara grund till misstanke om smitta?
– Feber
– Hosta
– Näsflöde
– Kastning av föl
– Hårlösa fläckar

.

Om en häst uppvisar ett eller flera av dessa symptom är det mycket bra att isolera hästen så fort som möjligt fram tills provsvar osv kan dementera eller bekräfta om man fått in en smittsam sjukdom i stallet. Genom att så snabbt som möjligt isolera smittan kan man hindra en större spridning av smittan på anläggningen.
Har man någon anledning att misstänka att man har smitta i stallet bör man också iaktta stor försiktighet när man rör sig på olika anläggningar. Man bör se till att byta alla kläder, från topp till tå samt vara noga med handhygien etc.

.

Hovslagare, veterinärer terapeuter m.m. vid smitta eller misstanke om smitta. Hur gör man?

De allra flesta professioner som rör sig ute i stallarna har en egen handlingsplan med försiktighetsåtgärder för att undvika att sprida smitta mellan sina kunder. Vid känd smitta eller misstanke om smitta är det av högsta vikt att informera exempelvis hovslagare om detta så att han eller hon kan planera in tid för att sanera sin utrustning eller verktyg innan de åker vidare till nästa kund.