.

Hur fungerar vaccin?

När man vaccinerar sin häst så injicerar man en liten mängd smittämne. Kroppen reagerar då med att bilda antikroppar mot det och det gör att kroppen blir mer motståndskraftig för smitta utifrån.

.

Hästinfluensa vaccin

För att läsa mer om hästinfluensa klicka här!

Hästinfluensa är ett luftburet virus som florerar året runt. Det är mycket smittsamt och viktigt att hålla hästen vaccinerad mot. Det är så smittsamt att det räcker med att en smittad häst hostar i ett ridhus så kan alla hästar som befinner sig i ridhuset just då bli smittbärare. Vid hosta kan smittan sprida sig upp till 45 m!

Det finns bra vaccin på marknaden och svenska hästar är generellt väl skyddade. Eftersom hästinfluensa viruset ändrar sin karaktär snabbt och ofta måste vaccinationen ofta uppdateras. Vaccination mot hästinfluensa ger inte alltid ett fullständigt skydd mot infektion med de vaccinerade hästarna som blir smittade blir inte lika sjuka eller smittsamma. De får sällan komplikationer och är snabbare tillbaka i kondition.

.


Stelkramp (tetanus) vaccin

För att läsa mer om stelkramp klicka här!

Stelkramp orsakas av en jordbakterie som utan syre skapar ett toxin (gift) inne i exempelvis ett sticksår eller hovböld. Det angriper sedan nervsystemet på hästen.

Hos ovaccinerade hästar har stelkramp en mycket hög dödlighet, mellan 80-100%.

Vaccination mot stelkramp bör ges redan som föl. De olika vaccinationstillverkarna rekommenderar sedan olika intervall mellan vaccination mot stelkramp. Vill du vara säker på att din häst har rätt vaccinationer rådfråga din veterinär.


.



Botulism

För att läsa mer om botulism klicka här!

Under de senaste åren har det blivit allt vanligare att vaccinera mot botulism. Nervgiftet botulin (botulinumtoxin) är mycket kraftfullt och produceras av bakterier som trivs i en syrefri miljö, exempelvis hösilagebalar. Hästar är mycket känsliga för botulin. Botulinumtoxin påverkar hästens nervsystem och gör den förlamad. Förlamningen sker gradvis men inom 48-72 h brukar hästens andningsmuskluatur och lungor drabbas och hästen dör då av kvävning.

Botulinumtoxin har bäst tillväxt i hösilage med en torrsubstans på under 40% och ett lågt pH. Men i torrare balar kan bakterien växa i blötare delar av balen.

Vaccinerar man mot botulism så är det först en grundvaccination som består av tre vaccineringar med fyra veckors intervall. När man har grundvaccinerat mot botulism så vaccinerar man sedan en gång per år för att underhålla skyddet.

Man ska komma ihåg att vaccinet aldrig skyddar till 100% så även om man vaccinerar sin häst mot botulism bör man självklart ändå vara mycket noga med foderkvalitén.

.

Abortvirus EHV-1

För att läsa mer om abortvirus (EHV-1) klicka här!