När man har bestämt sig för att betäcka sitt sto så är det dags att börja se sig om efter vilka hingstar som kan vara aktuella. Det finns otroligt många hingstar att välja bland och semintekniken öppnar upp och gör det möjligt för oss att använda hingstar oavsett vart i världen de befinner sig.

Olika förbund har olika avelsmål, exempelvis SWB har egna avelsmål för den svenska varmblodiga hästen. Om man föder upp SWB hästar så kan man utgå ifrån dem med även fundera över vilka egna mål man har med sin uppfödning. Alla siktar inte på att föda upp svårklasshästar utan ibland kanske man är efter en hobbyhäst för eget bruk.


Vad man ska fundera på när man väljer hingst:

  • Vilka egenskaper letar jag efter? Stabilt temperament? Fantastiska gångarter? Utmärkt hoppteknik? Exteriört korrekt?
  • Vilka sidor vill jag förstärka hos mitt sto och vad är hennes svagheter? Exempelvis önskar jag att avkomman får bättre bakbensteknik i hoppningen eller vill jag få en dressyravkomma med bättre galopp än sin mor? Eller vill jag få en häst med lite mer nerv eller vill jag få en lite mindre känslig avkomma? Många anser att ca 70 % av avkomman präglas från stoet. Då det är stoet som uppfostrar fölungen så spelar stoet en stor roll i vilket temperament och egenskaper avkomman får. Det är viktigt att välja en hingst som förbättrar stoets egenskaper och inte förstärker stoets svagheter.
  • Vilket förbund vill jag registrera min avkomma? Vad krävs för att registrera i det förbundet jag vill?
  • Olika hingstar är tillgängliga för olika typer av betäckning. De allra flesta går idag på semin (AI, TAI eller FAI) men det finns även hingstar som betäcker naturligt (N).
  • Se allra helst hingsten i verkligheten för att bilda en egen uppfattning om hingsten. Det är svårt att få en uppfattning om hingstens temperament etc via klipp på internet, det blir mycket tydligare när man ser den live, ibland kan man få en helt annan uppfattning om en hingst efter att ha sett den i på nära håll.
  • Titta på avkommor. För att få en uppfattning om vad hingsten lämnar kan det vara en god idé att uppsöka unghästtest, fölvisningar eller kanske auktioner. I Sverige finns det begränsat med avkommor efter de flesta hingstar men söker man sig till exempelvis Tyskland kan man få se en större mängd avkommor efter samma hingst vilket ger en tydligare bild av vad hingsten nedärver. Vissa hingstar typar sina avkommor mycket starkt, vissa inte.
  • Ta tips och råd från sociala medier med en stor nypa salt! På sociala medier uttrycks många högljudda åsikter om olika hingstar och dess egenskaper. Man vet inte alltid vilka personerna är bakom tangenterna som ger råd, är det någon som faktiskt är erfaren eller är det någon som sett en hingst den personen tycker om och sedan rekommenderar till alla oavsett sto? I vissa fall kan enskilda hingstägare vara väldigt aktiva och rekommenderar sin/sina egna hingstar oavsett stomaterial. Därför är det bättre att vända sig till en erfaren uppfödare, seminstation eller hingsthållare för rådgivning om man vill ha en rättvis analys av sitt sto och vad som skulle kunna vara en bra match.
  • Fertilitet! Speciellt om det är stoets första föl bör man välja en hingst med konstaterat bra fertilitet och allra helst färsk sperma för störst chans att få dräktigt. Om seminstationen avråder från att ta drömhingsten kan det vara en god idé att lyssna då det kan bli kostsamt om stoet inte tar sig. När man har tagit några föl och kunnat konstatera att stoet har en god fertilitet så kan man överväga att ta hingstar med lite sämre dräktighet.


SWB hingsten Charon 1132 Foto: Equistella AB

När man bestämt sig för vilka egenskaper man letar efter hos hingsten finns det ofta en uppsjö av hingstar att välja bland. Idag är det otroligt smidigt att få skick från hela världen vilket gör att vi har otroliga möjligheter att få till oss de blodslinjer vi önskar, men det kan också göra det väldigt svårt att välja!